Is dit niet te zweverig voor mij?

Misvattingen over Vedic Art deel I
Valt het jou ook op dat wij als mens bijna altijd en overal een mening over hebben?
Soms is het gewoon om moe van te worden. Want het kan je zomaar afhouden van iets wat je heel graag doet. Of je nu schildert, kookt, je huis inricht, tuiniert of een artikel schrijft, je kunt knap last hebben van al die oordelen.
Wat zou jou helpen om je niets meer aan te trekken van meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is? Zodat je echt met een fijn gevoel aan de slag kunt?

Als je iets wilt creëren dan wil je dat in vrijheid doen. Soms is het zo dat die vrijheid er aan de buitenkant wel is, maar dat je hem nog moet veroveren in jezelf.
Voor mij persoonlijk heeft Vedic Art op een heel mooie manier bijgedragen aan dat proces van bewustwording en bevrijding en dat doet het nog steeds.
En weet je wat me nu opvalt als ik daarover vertel aan andere mensen?
Dat er allerlei meningen en ideeën leven over Vedic Art. Logisch.
Ik zou bijna zeggen: dat mag!
Alleen misvattingen kan ik niet verdragen, die help ik graag de wereld uit.

Want als je denkt dat Vedic Art ……… is (vul zelf maar iets in), dan blijft er voor jou misschien een deur gesloten die juist klaar is om geopend te worden. Een deur naar nieuwe mooie mogelijkheden in je leven en je werk.

Of je staat met je mond vol tanden als anderen een idee hebben over Vedic Art. Een idee dat volgens jou niet klopt en waardoor je je in een hoek geplaatst voelt waar je niet thuishoort.

Ik heb daarom 7 misvattingen op een rij gezet. Misvattingen die jou, als je ze kent, kunnen helpen om je vrijer te voelen. Vrijer om te gaan creëren: iets wat jij wil en wat bij jou past.

Vandaag deel ik de eerste twee misvattingen over Vedic Art met je.

Misvatting 1 is: het is therapeutisch.
Bij  Vedic Art schilder je vanuit jezelf en in vrijheid. Het is een methode die jou helpt om dat te doen wat veel grote kunstenaars al hebben gedaan: iets creëren, iets schilderen dat jouw verhaal vertelt, dat jouw blik op de wereld in zich draagt. Je gaat schilderen en vervolgens ontdek je ook heel veel over jezelf. Over je dagelijks leven en je persoonlijke ontwikkeling, zowel creatief, emotioneel, relationeel als spiritueel. Het kan jou en ook anderen raken. Je kunt er zelfs heel blij van worden of van in de war raken. Iets creëren is altijd een indringend proces. Is het daarmee therapeutisch? Nee. Als je therapie nodig hebt, dan ga je naar een therapeut of naar de dokter. Als je er naar verlangt om kunst te maken, jouw eigen kunst, om de kunstenaar in jou wakker te maken en te houden, dan is Vedic Art daarvoor een mooie en vreugdevolle weg.

Misvatting 2 is: Het is zweverig.
Vedic Art is om allerlei redenen behoorlijk ‘aards’ en daarmee dus het tegenovergestelde van zweverig. Toegegeven: Vedic Art  is meer dan zomaar een beetje schilderen. Maar zeg nu zelf, ken jij een grootse schilder, een beroemd kunstenaar die gewoon zomaar een beetje heeft geschilderd? Oké, Karel Appel zei ooit ‘ik rotzooi maar wat aan’, maar ondertussen.. De werken die hij nalaat zijn bepaald niet ‘zomaar wat’.
Dus Vedic Art is in goed gezelschap.

De 17 stappen uit de oude Vedische wijsheid bieden handvatten om te creëren van binnenuit. Dat is even wennen. Want we zijn bekend met technische aanwijzingen over  perspectief, verhoudingen, compositieleer en materiaalgebruik. Aanwijzingen die onze focus richt op een maatstaf, een norm, een opvatting buiten onszelf.Terwijl Vedic Art ons naar binnen doet keren. Naar dat wat er voor onszelf toe doet. Naar onze eigen maatstaven.

Is dat zweverig?  Juist niet. Het helpt je heel authentieke waardevolle beelden te maken. Nieuwe beelden, soms ook oude beelden in een nieuw jasje. Jouw eigen jasje.

En hoeveel aardser kan het zijn: het beleven van de verf, de geur, het gevoel van het strijken met je penseel of direct de verf aan je vingers. Het kiezen van je doek of papier, de sensatie van ruw of glad. De bewegingen van jouw lichaam, jouw handen en ogen bij het creëren, soms op de grond, soms op een tafel of een ezel. Het afstand nemen en er weer in duiken. Het gesjouw met je materiaal. Het schoonmaken en opruimen en het eindeloos weer opnieuw beginnen.

Kunstenaars door de eeuwen heen hebben dit proces van creëren toegepast. Vedic Art geeft ons een taal om er over te communiceren. En meer dan dat. Het zorgt er voor dat we ons bewuster worden van het creatieproces en het daardoor intenser kunnen beleven en vernieuwen.  Niks zweverigs aan.

Wil je weten welke andere misvattingen er zijn over Vedic Art?
Je kunt ze lezen in het volgende blog: ‘Ik wil wel mijn eigen stijl houden!’

 Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *