Ik wil wel mijn eigen stijl houden!

Misvattingen over Vedic Art deel II
Bij alle creatieve processen, of je nu schildert, schrijft, kookt, je huis inricht, tuiniert of ontwerpt, kun je knap last hebben van oordelen over hoe het zou moeten worden. Oordelen die je zelf hebt, de stemmetjes in je hoofd, of oordelen van anderen. Soms maakt het zelfs dat je niet eens begint met jouw creatie. Want de angst dat het niet goed genoeg zal zijn houdt je dan tegen.
Ik ben op zoek gegaan naar wat ons kan helpen om los te komen van al die meningen en gedachten over wat ‘goed’, ‘mooi ‘ of ‘interessant’ is.
Zodat we ze naast ons neer kunnen leggen als we gaan schilderen en vanuit vrijheid kunnen creëren.

Vedic Art geeft daar wat mij betreft een antwoord op.
Het draagt op een heel mooie manier bij aan het proces van bewustwording en bevrijding. In het bijzonder de bevrijding van de innerlijke oordelen.
En het grappige is dat juist over Vedic Art ook veel oordelen zijn. De oordelen die gebaseerd zijn op misverstanden help ik graag de wereld uit. Zodat je met een frisse blik kunt kijken naar deze mooie manier van werken en, als je al met Vedic Art werkt, makkelijker kunnen reageren op kritische vragen over Vedic Art.

Ik heb daarom 7 misvattingen op een rij gezet.
De eerste twee heb je in het vorige artikel kunnen lezen.
Hier  volgen dus zoals beloofd de volgende drie.

Misvatting 3 is: het is een bepaalde stijl van schilderen
“O jee, moet ik dan op een bepaalde manier gaan schilderen? Wil ik dat wel?” Dat zijn vragen die ik regelmatig hoor. Ik kan je geruststellen.
Dat hoeft niet. Dat is zelfs helemaal niet de bedoeling.
Vedic Art is geen schilderstijl.
De enige stijl die je gaat schilderen met de handvatten van Vedic Art is JOUW EIGEN STIJL.

Misvatting 4 is: Je moet volgens een vastgesteld stappenplan werken.
Bij Vedic Art doorloop je tijdens de basiscursus 17 principes of stappen. Die zijn het uitgangspunt van Vedic At. Er zijn dus wel stappen, maar het is geen stappenplan. Het is een hulpmiddel. De 17 principes zijn als steigertjes in de rivier van de kunst. Ze geven je houvast om de reis in jouw schilderijen voort te zetten. Je kunt ze in vrijheid ontdekken, interpreteren en toepassen in jouw eigen werk.
Uiteindelijk kun je zowel de principes als de volgorde weer loslaten. Je zult ervaren dat ze tijdens het schilderen vanzelf bij je langs komen als je ze nodig hebt. In de volgorde die past bij jouw proces.

Misvatting 5 is: Het schilderen bij Vedic Art is voornamelijk ingetogen.
Op zich is het niet zo’n vreemde gedachte. Vedic Art heeft een belangrijke pijler vanuit de Veda’s, de oudste heilige geschriften uit India. En van daaruit zijn onder andere ook verschillende vormen van meditatie en yoga voortgekomen.
Op het moment dat je met Vedic Art bezig bent, ga je ook bewust op een ingetogen manier schilderen. Zo kan schilderen als het ware jouw manier van mediteren worden.
Tegelijkertijd kun je ook heel uitbundig schilderen, waarbij je de verf op het doek spat of zelfs gooit. Met van die grootse gebaren. Het kan allemaal.
In Zweden is er op het eiland Öland, de bron van Vedic Art, in de zomer de gelegenheid om in grote schuren te schilderen. De ruimte daar nodigt uit om zowel de stilte te ervaren in het ingetogen proces,  als om volledig uit je dak te gaan in je schilderij, als je dat wilt.
En hoewel het heerlijk is om naar Zweden te gaan, het kan hier ook. Gewoon lekker dichtbij in Nederland.
De verschillende principes zullen je uitnodigen om de ene keer ingetogen en de andere keer uitbundig te zijn. Jouw eigen stemming en jouw ‘staat van zijn’ bepaalt hoe je dat ervaart en hoe je gaat schilderen.

Wil je de laatste twee misvattingen over Vedic Art ook weten?
Je kunt ze lezen in het volgende blog artikel: ‘Is Vedic Art echt (n)iets voor kunstenaars?’

Schilder lekker vandaag!
Met je handen, met je penseel of met je ogen.

Copyright © 2017 Eleonore Broekhuijsen, All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *